Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Columns van Klaas uit de Liwwadders

Contact  lezend muisje


Deze columns zijn verschenen in de "Liwwadders"

Ze hadden het goed geregeld. Het echtpaar dat op een middag bij me binnen liep. Na enig rondkijken en een kopje koffie kwam de vraag of ze het restaurant een avond konden afhuren.
Een uitgelezen vijfgangen menu werd uitgezocht. We namen samen de wijnkaart door. Meneer bleek een kenner en zocht alleen Premiers Crus uit, toevallig ook de meest dure wijnen van de kaart. Ze hadden het inderdaad goed geregeld. Alleen mevrouw had nog een dingetje. Tijdens ons gesprek had Tom Waits uit de
luidsprekers geklonken en mevrouw vond dat eigenlijk niet kunnen. Graag klassiek die avond want het waren allen muziek-liefhebbers.  Geen probleem, er zaten wel een paar pianoconcerten en opera's in de collectie. Op de bewuste avond druppelde het gezelschap even na zeven uur binnen. Dames in het lang, heren in donkerblauw driedelig. Een hoog gehalte 'Beeldig dat jurkje van Armani' en 'Lang niet gezien
beste kerel, hoe is de bissnes'. Borrelen aan de bar met champagne en malt whisky.
Bij het voorgerecht met gemarineerde garnalen vielen de gesprekken een beetje stil en kon men de zachte opera muziek horen. Ook bij de soep en het volgende gerecht kwam er geen geanimeerd gesprek meer op gang, hoewel de gastheer de wijn rijkelijk liet vloeien. Het leek alsof iedereen zich had ingesteld op weer een verplicht duf diner. Tijdens het hoofdgerecht van hertenrug werd door mij uit balorigheid 'De grootste successen uit de Jordaan in de cd gleuf geduwd. De gesprekken kwamen weer op gang. Mensen zaten voorzichtig mee te deinen. Hier en daar hoorde je zelfs flarden 'Liwwadders' tussen de hete aardappelen. Het volume van de cd speler kon omhoog. Het nagerecht van chocolademousse met passievruchtenijs werd vergezeld door Andre Hazes en een luid mee brullend gezelschap.
Koffie, cognac en friandises volgden, samen met Het Woanskip en Anneke Douma. Toen daarna nog om de Dikke Lul band gevraagd werd, was het de hoogste tijd voor de rekening.
Om de echte mens onder een laagje vernis vandaan te halen heb
je geen moeilijke gesprekken met psychologen nodig. Eén smartlap is genoeg.