Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894 
     
                     


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Columns van Klaas uit de Liwwadders

Contact  lezend muisje

De verhalen over hoe je in de horeca bedonderd wordt, alleen om de eigenaar meer winst te bezorgen zijn legio. De kroegbaas schrijft met een vork, of zet extra rondjes op je kaartje als je niet gelijk betaalt. Bovendien wordt je drankje soms gehalveerd door de ijsblokjes. Eerst het glas vol ijs en pas daarna de cola bijschenken. Dan heb je dus twee slokken cola en driekwart glas bevroren leidingwater. In restaurants is water ook een leuk product om de gast een poot uit te trekken. Inplaats van het bronwater waar je om gevraagd hebt, krijg je gewoon leidingwater in je karaf. Goedkope supermarktwijn wordt je als dure chateauwijn geschonken, gewoon omdat het in een andere fles is over gegoten. En dan heb je nog mazzel dat je een hele fles besteld hebt. Bestel je wijn per glas dan krijg je een klein rotglaasje, waar een normaal iemand de port in schenkt. En dan meestal voor een prijs waar mee die hele fles bij de supermarktkassa is afgerekend. En dan nog de prijzen voor de menu's. De komst van de euro heeft de prijzen niet veranderd. Alleen is het guldenteken vervangen door die van de euro. En als je eens vraagt waarom dat zo is, krijg je vaak het antwoord dat er alleen met verse producten gewerkt wordt en dat die door de euro zo duur geworden zijn. Maar inplaats van een vers tongetje krijg je dan een exemplaar op je bord dat al een maand of drie in de diepvriezer heeft gezeten. De verse lamskoteletjes van Texel blijken bij nadere bestudering een lange reis uit Nieuw Zeeland gemaakt te hebben. We zullen met zijn allen wat aan deze wantoestanden moeten doen die veroorzaakt worden door schraperige horecaondernemers. Anders zullen we niet meer uit eten kunnen of een biertje drinken zonder dat ons het vel over de oren wordt getrokken. Hier volgen enkele tips.  Neem als je ergens een uitsmijter eet altijd een roestige spijker mee. Eet de helft van de uitsmijter op en roep dan op luide toon iemand van het bedienend personeel terwijl je de spijker om hoog houd. Je krijgt geheid een nieuwe uitsmijter en de kans is groot dat je excuses en kwijtschelding van de rekening wordt aangeboden.  Drink je een Mexicaans biertje zo uit de fles met een stukje citroen, stop er dan net voordat je de laatste slok zult nemen een paar glasschilfertjes in. Roep de barman en je bent verzekerd van een nieuw gratis biertje.  Ook met afrekenen kun je wat van je dure geld terughalen. Betaal met een briefje van tien euro. Als je dan je wisselgeld terug krijgt beweer je gewoon dat je met een briefje van vijftig hebt betaald. Als je genoeg stampij maakt zal de kroegbaas gaan twijfelen en je nog eens veertig euro geven om herrie en een slechte naam te voorkomen. Ga ook nooit naar een restaurant zonder een  glasscherf, een handje vol zand, een nietje of een elastiekje. Leg die voorwerpen op de rand van je bord als je uit gegeten bent en kijk de ober ietwat verwijtend aan als hij de borden weg komt halen. Dan zeg je zachtjes dat jij het niet zo erg vindt dat er zand in de spinazie zit of een nietje in je biefstuk, maar dat andere mensen zich er misschien aan storen. Je rekening zal met een fiks aantal euro's dalen. Een levende slak doet het in deze gevallen ook wel goed maar die zijn wat lastiger mee te nemen. Bovendien kruipt die misschien al uit je jaszak voor dat je de maaltijd op hebt. Wat ook heel wat profijt op kan leveren is het volgende. Je gaat naar de hengelsportwinkel om wat verse maden. Daarna ga je in een bepaalde croissanterie hier in de stad een kopje koffie drinken en een broodje eten. Op de tafel staan flesjes dressing die je over je sla kunt gieten. Daar kieper je die maden in. Vervolgens roep je iemand van het bedienend personeel en laat hem of haar de dressing met de maden zien. Er worden vanzelfsprekende excuses gemaakt en aan geboden om de rekening te verscheuren.  Daar neem je geen genoegen mee. Je wilt genoegdoening voor die viezigheid en roept luidkeels door de zaak dat je de Keuringsdienst van Waren in zult schakelen. Vervolgens biedt de baas van de croissanterie je een bedrag van honderd euro als je dat niet wilt doen. Uiteraard neem je hier geen genoegen mee en belt de krant. Het uiteindelijk resultaat is vijfhonderd euro kas in het handje. Ga dus nooit meer onvoorbereid naar een café of restaurant. Een paar voorzorgsmaatregelen en je wordt rijk terwijl je eet en drinkt.