Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894 
     
                     


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Columns van Klaas uit de Liwwadders

Contact  lezend muisje

April 2005. Lieve Eefje. Dat was wel schrikken toen ik het stukje las dat je geschreven had over het bezoek aan mijn restaurant. In blinde paniek heb ik mijn kapper opgebeld. Nan, hoe hoe, stotterde ik overstuur door de telefoon. Stil maar jongen, klonk het geruststellend aan de andere kant van de lijn, ik heb het ook gelezen en ik heb je al jaren gewaarschuwd dat dit eens stond te gebeuren, dat ik eenmaal de tondeuse ter hand zou nemen en je van je lange haren zou moeten verlossen. Maar Nan, je begrijpt het niet, dat bedoel ik niet, jammerde ik nog steeds overstuur, ze schreef dat ik grijs was, maar dat is toch niet zo, hè ? Hoopvol wachtte ik op een bevestigend antwoord. Ach Klaas, zei Nan, daar kunnen wij kappers gemakkelijk wat aan doen. Trouwens even iets anders, heb jij ook het adres van die mevrouw, dan vraag ik of ze ook een stukje voor het kappersvakblad wil schrijven. Lieve Eefje, met een snik heb ik de hoorn erop gegooid en zelden heb ik me zo hopeloos gevoeld als op dat moment. Tuurlijk ik weet ook wel dat meisjes van jouw leeftijd hun partners bij het geringste teken van aankomende kaalheid of grijs een tondeuse in handen duwen en verplichten hun koppen kaal te scheren op straffe van geen seks. Geschoren mannenhoofden zijn trendy, en daar houden meisjes zoals jij van. Maar lieverd, ik ben nog van de hippiegeneratie, je weet wel bloemen achter de oren en veel wiet en psychedelische muziek. Dan ben je gehecht aan je haar, ook al wordt het wat dunner en grijzer, wat in mijn geval dus beslist niet zo is!!! Bovendien ben ik bang dat het mij net zo vergaat als Simson uit de bijbel, zijn haar werd geknipt en hij verloor zijn krachten. Ik ben bang dat mij het zelfde gebeurd, dat ik met een geschoren hoofd niet meer kan koken. Ik heb de dagen nadat je stukje over mijn restaurant verschenen was trouwens een geweldige tijd gehad. Ik voelde me net een popartiest, zo eentje die vrouwenslipjes toegeworpen krijgt als hij op het podium staat. Bij mij was dat hetzelfde. Op zaterdag had ik al vijf brieven door de bus waar haarnetjes en mutsjes in zaten. En dat bleef maaar doorgaan de week er na. Allemaal van vrouwlijke fans. Er zaten zelfs gebruikte exemplaren bij. Ik zweer je lieve Eva, er zaten netjes bij die de meisjes nog maar net haddden af gedaan. Ik kon hun geuren nog ruiken als ik mijn neus er in stopte. Het is nu wat rustiger geworden met de netjes, net als mijn restaurant overigens. Daarom wil ik je vragen of ik ook eens mee mag als deskundige. Ik heb op het ogenblik wel wat tijd over. Al is het je misschien niet opgevallen toen je bij me at, op culinair gebied heb ik het wel allemaal bij gehouden. Bovendien heb ik op het gebied van restaurant recensies ook wel enige ervaring. Want toen jij nog met rode oortjes in de boekjes van Jip en Janneke zat te lezen, was ik me al aan het ergeren over artikelen van de zogenaamde culinaire journalisten die restaurants, waaronder ook het mijne neersabelden om zo hun eigen ego op te vijzelen. Daar liggen ook de wortels van mijn aversie tegen deze mensen. De enige die dat niet deed was Wina Born, die zei altijd dat ze over slechte restaurants niet schreef. Jij hebt gelukkig de pretenties niet een culinair journaliste te zijn en daarom lijkt het me ook wel gezellig samen uit eten te gaan, bijvoorbeeld naar zo'n soort restaurant waar je de week er na gegeten hebt. Een schnitzelrestaurant als ik het goed heb. Genoten heb ik van je verslag over de geweldige ruime keuze in dat restaurant, de verrukkelijke groenten die net niet uit blik kwamen, terwijl je dat eigenlijk wel verwacht had en de fluweelzachte pakjessauzen. Mijn hart sprong een keertje over en ik dacht , Hoera, een nieuwe Wina Born is op gestaan. Lieve VRIENDin, ik hoop echt dat je in deze trant door gaat. Echt Eefje, dit is het culinaire beleven dat je begrijpt en waar jij dan vervolgens lovend over kunt schrijven. Lieve groeten, Klaas. P.S. Mijn hulpkok was echt blij met het compliment over zijn kapsel, hij heeft het aan iedereen laten lezen.