Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Columns van Klaas uit de Liwwadders

Contact  

Er is een grote kans dat mijn foto volgende week in de krant staat. Niet dat ik daar blij om zal zijn. Het is wel leuk, je kop in de krant en natuurlijk is in mijn vak een beetje bekendheid niet onbelangrijk. Mensen eten graag in restaurants waar ze bekende mensen zien of waar de baas regelmatig met zijn kop in de roddelbladen staat. Het restaurant van collega Braakhekke in Amsterdam zit iedere avond vol met zulk publiek. Wat ze te eten krijgen doet er niet toe, als er een soapsterretje of een kwelende nicht aanwezig is, is hun avond wel goed. Natuurlijk komt er wel eens een bekende kop bij me eten, maar dat is slechts sporadisch. Die verschrikkelijke Carlo Boshardt heeft wel eens aan een tafeltje zitten zeuren en een vervelende Rijk de Gooijer heb ik er ook al eens uit moeten gooien, maar dat heeft bijna iedere restauranthouder en cafébaas in Nederland wel eens gedaan. Ook  komt de Friese tv- babe Dieuwke Kroese wel een langs, maar die avonden zou ik het liefst alle andere gasten wegsturen zodat ik alleen voor haar hoefde te koken. Toch blijven zulke avonden gegrift in het hoofd van de andere gasten. Na jaren vragen ze nog steeds;' komt Rijk nog wel eens langs?'  Voor de omzet is het trouwens ook wel goed dat je zelf een beetje bekend bent, maar daar moet je aan werken. Op gemeentelijke recepties, bedrijvencontactdagen en meer van zulke verschrikkelijke bijeenkomsten mag je niet gemist worden. Ook moet je regelmatig je kop in de kroeg laten zien, maar dat is weer minder erg.  Regelmatig een stukje schrijven in een kwaliteitsblad als dit, helpt ook wel een beetje, maar om hiermee een bekende Liwwadder te worden zou er eigenlijk een fotootje van mij naast moeten staan. Ik zal het de hoofdredactie eens voorstellen. Maar de beste manier om bekend te worden is je kop op de televisie. Bijna iedere kok die zijn vak serieus neemt heeft wel een eigen kookprogramma of mag koken voor de gasten van een te rijk geworden makelaar die zijn eigen tv- talkshow heeft. Omgeven door producten van de sponsors Knorr en Maggi bakken ze een stukje van een lokaal gevangen snoekbaars in een pan waar goed zichtbaar Tefal opstaat. Ik moet binnenkort maar eens bij Omroep Mercurius langs. Het zou best goed voor mijn restaurant zijn om daar in de studio regelmatig in mijn koksjasje een biefstukje te bakken. Het hoeft ook niet veel te kosten, want het vlees kan Bakker Uw Slager sponsoren, Piet van Erp doet de pannen, Donker allicht het glaasje wijn dat ik tijdens het koken drink en de groente kunnen de jongens van een ander Mercurius programma wel meenemen, die zijn toch iedere week op de markt. Maar eigenlijk zou ik me liever in een ander programma zien, zoiets als 'Adams Family'. De realitysoap van Adam Curry, zijn dochtertje en La Paay, die door Adam 'Ptries genoemd wordt en haar leven schijnt te vullen, als je de televisie moet geloven, met shoppen, etentjes, modeshows en het laten veranderen van een aantal onderdelen van haar wat ouder wordende lijf. De hele dag gevolgd worden door een camera. 's Ochtends vroeg doet een cameraman de deur van mijn slaapkamer open. Ik duw de dekens weg en ontdek de vriendin van de vorige avond. Vriendinnen heb je natuurlijk zat als je een bekende tv kok bent. Onder het oog van de camera stel ik me aan haar voor want de namen kun je niet altijd onthouden nu ze in deze frequentie blijven slapen. Ik ontbijt met champagne, geld is ook niet meer belangrijk, en dan volgen de tv mensen me naar de sportschool waar ik een poosje aan ingewikkelde instrumenten trek om mijn lijf mooi en gespierd te houden, hoewel ik dat, nu ik een bekende kok ben, niet echt meer nodig heb. Vervolgens gaan ze met me mee naar de keuken van het restaurant waar ik net zo tekeer ga tegen mijn personeel als al die Engelse tv koks. Uiteraard alleen maar om het programma aan een hoog kijkcijfer te helpen. En aan het eind van de avond filmen ze nog even hoe ik in de kroeg een meisje oppik en te veel bier drink. Waar ik wel een beetje bang voor ben is dat mijn leven niet zo interessant is als dat van Adam en Ptries.  Nee dit wordt niks. Een foto volgende week in de krant, daar zal het wel bij blijven. En als ik erg pech heb is het een zwart-wit foto van een baby die met zijn blote billen in de lucht op een schapenvachtje ligt, met daar onder de tekst; ja het is echt waar, deze baby wordt morgen vijftig jaar. Maar of ik daar nou bekend van wordt.