Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje
Een korte autobiografie
Met dank aan Nathan

( 1929)

1913
De vier koppige Canadian Club whiskeys in de Susquehanna in Hackensack.

1914
De Great Western Champagne in het Trent House in Trenton en de onvaste rit terug
naar Princeton.

1915
De mousserende Bourgogne in Bustanoby's. De pure whiskey in White Sulphur Springs, Montana
toen ik op een tafel ging staan en 'Kom toch boven' ging zingen voor de veehouders. De Stingers bij Tate in Seattle, onder het luisteren naar Ed Muldoon, 'die schrandere knaap'.

1916
De appel-brandewijn, genipt in de kleedkamer van de White Bear Yacht Club.

1917
Een eerste Bourgogne met monseigneur X in de Lafayette. Bramen-brandewijn en whiskey met Tom in de oude Nassau Inn.

1918
De Bourbon die door piccolo's naar de officiersvertrekken werd gesmokkeld in de Seelbach
in Louisville.

1919
De Sazzarac-cocktails die van New Orleans naar Montgomery werden gebracht om een belangrijke
aangelegenheid te vieren.

1920
Rode wijn bij Mollat. Absint-cocktails in een hermetisch afgesloten appartement in de Royalton.
Maïs-whiskey bij maanlicht op een verlaten vliegveld in Alabama.

1921
Onze champagne, in de steek gelaten in de Savoy Grill op de Vierde Juli, toen een dronkelap met
twee tippelaarsters aan kwam zetten. Chartreuse in de Via Balbini in Rome.

1922
Kaly's crème de cacao-cocktails in St.Paul. Mijn eerste en laatste eigen gin-brouwsel.

1923
Oceanen Canadees bier met R. Lardner in Great Neck, Long Island.

1924
Champagne-cocktails op de Minnewaska, met excuses aan de oude dame die we uit haar slaap
hielden. Graves Kressman in Villa Marie in Valescure en daaruit voortvloeiende ruzie over Britse
politiek met de gouvernante.  Porto Blancs in een tijd van droefenis, Mousseux, gekocht door een
Fransman in een tuin in de schemering. Chambéry Fraise met de Seldes op hun huwelijksreis. Het
plaatselijke produkt besteld op het verstandige advies van een vriendelijke priester in Orvieto,
toen we om een Franse wijn vroegen.

1925
Een droge witte wijn die even ten zuiden van Sorrento gemaakt wordt en die ik nooit heb kunnen
traceren. De intrige wordt duidelijk-het geluid van hoeven en jachthoorns. De voortreffelijke Vin
d'Arbois in La Reine Pédauque. Champagne-cocktails in het zweetkamertje van de Ritz in Parijs.
Armzalige wijn van Nicolas. Kirsch in een herberg in Bourgondië tegen de regen met R. Hemingway.

1926
Oninteressante St. Estèphe in een desolaat gat genaamd Salies-de-Béarn. Sherry op het strand in
La Garoupe. Gerald M.'s grenadine-cocktail, het ene zwakke punt dat alles perfect maakt in het
meest perfecte huis ter wereld. Bier en frankfurters met Grace, Charlie, Ruth en Ben in Antibes
vóór de zondvloed.

1927
Verrukkelijke 'Bourgogne-achtige'  Californische wijn in een van de Ambassador-bungalows in Los
Angeles. Het bier dat ik in Delaware maakte en dat een donker, onontkoombaar bezinksel had.
Krattenvol flauwe, versneden, onbevredigende whiskey in Delaware.

1928
De Pouilly met Bouillabaisse bij Prunier in een tijd van moedeloosheid.

1929
Een gevoel dat alle drank opgedronken is en dat je alles wat hij voor je kan doen al meegemaakt hebt, en toch-'Garçon, un Chablis-Mouton 1902, et pour commencer, une petite carafe de vin rosé. C'est ça-merci.'.

F. Scott Fitgerald. Bron: De namiddag van een schrijver. Autobiografische fragmenten en verhalen
Gekozen, vertaald en van een nawoord voorzien door Jan Donkers.
Privédomein nr. 27. Uitgeverij De Arbeiderspers Amsterdam 1974

Dit boek gaat over de laatste 10 jaar van het leven van F. Scott Fitgerald en begint met bovenstaande autobiografie, die nog met enige bravoure maar ook al met cynisme is geschreven. (ik citeer hier Jan Donkers)