|
Kookboeken
- Kookboeken
Startpagina
Het gaat om een verzameling van links naar recensies of inhoudsopgaves
van nederlandstalige
gedrukte kookboeken.De kookboeken zijn onderverdeeld in diverse
categorieën op
alfabetische volgorde van onderwerp.
- Koninklijke
Bibliotheek Vijf eeuwen kookboeken
- Eetverleden.
Historische kookboeken Manon Henzen is de oprichter van
Eetverleden.Ze geeft cursussen, schrijft kookboeken en nog veel meer.
Alles is te vinden op de prachtige website.
- Historiek.
Geschiedenis, eten en drinken. Van historische kookboeken tot
boeken over wijn of bijvoorbeeld tafelmanieren door de eeuwen heen.
- De
kookboekhandel
in Amsterdam Dit was de eerste
kookboekenwinkel in de Benelux, nu gevestigd aan de Haarlemmerdijk.
Jonah Freud is sinds 1989 jaar eigenaresse van deze prachtige winkel.
- Kookboekenantiquariaat
Books for Cooks Gevestigd in de Oudemanhuispoort. Eigenaresse
is Els van den Akker.
- Mevrouw Hamersma
Kookboekwinkel gevestigd in de Gerard Doustraat. Amsterdam.
- 63 graden
Kookboekenwinkel in Tilburg. De winkel is gevestigd in de
binnenstad van Tilburg en heeft ook een collectie prachtige eet- en
drinkaccessoires en culicadeaus.
- Kookboekennieuws.
Kookboekrecensies geschreven door Jeanette van de
Lindt, Marlene Bijlsma, Eva Reinders en Esther Out.
- Kookboekenrecensies.Wekelijks
verse recensies door een team van gepassioneerde foodies.
- Bibliothèque
de la Gourmandise Meer dan 20.000 boeken over kookkunst en
duizenden documenten. Gevestigd in Hermalle-sous-Huy,
niet ver van Luik.
Kookwinkels
- Qvist Winkel voor de
avontuurlijke buitenkok, gevestigd in Zwolle
- Gerda's Leuke
Keukentextiel.Gerda staat op de markt in Leeuwarden en
Emmeloord en heeft ook een webshop.
Kwaliteitskeukentextiel, schorten, zakdoeken, passeerdoeken,
theemutsen.
- Kookwinkel Van Erp
Prachtige kookwinkel gevestigd in hartje Leeuwarden.
Musea
- De Locht. Nationaal
Asperge en Champignonmuseum in Noord-Limburg.
- De
Theefabriek
Nederlands enige theemuseum is gevestigd in Houwerzijl, in de
voormalige kerk en pastorie. U kunt hier heerlijk
theedrinken, er is ook een winkel en een postorderservice. Er zijn nog
meer interessante adressen
in Houwerzijl o.a.
Antiquariaat Kelderman.
- Het
Fruitteeltmuseum In Kapelle, Zeeland, staat het
fruitteeltmuseum.In de vaste presentatie
wordt uitgelegd
wat enten en oculeren is. Er is een werkende veilingklok, authentiek
gereedschap en kijkkasten met leuke
materialen. Buiten is de fruittuin, waarin de verschillende teelt-en
snoeiwijzen te zien zijn.
- Mosterd-en
azijnmuseum In het Hanzestadje Doesburg bevindt
zich de Doesburgse Mosterd-en
azijnfabriek, tevens museum.
- Het
Nederlands
Bakkerijmuseum
Leerzame site van het Bakkerijmuseum in Hattem. Klik ook eens op
Kenniscentrum en
dan op Bakkerijwiki aan de rechterkant van de
pagina, heel veel
wetenswaardigheden.
- Het
Smaakmuseum Het
Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude
plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: met kennis
verzamelen we een collectie smaken, niet om te bekijken maar om te
proeven! Hoofdcollectie van het museum is de tuin
alwaar oude varieteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze
ingredienten laten ons proeven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het
is het startpunt van onze filosofie.
- Musée
et Bibliothèque de la Gourmandise
In Hermalle-sous-Huy Er is ook een restaurant waar men o.a. Pullus
Tractogalatus serveert volgens een recept van Apicius. Het museum ligt
in de provincie Luik en is op afspraak te bezichtigen. Ieder weekend
is er een boeken-en curiosamarkt en hier kan men zonder afspraak naar
toe. Het restaurant is dan ook geopend.
Activiteiten
- Happen
en trappen
Culinaire fietstocht door Nederland met routes tussen de 40 en 50 km in
iedere provincie.
- Het
Pieperpad De website van het Pieperpad werkt niet meer, maar
hier is ook informatie te vinden over deze
fietstocht van 1000 km van Friesland naar Zeeland langs biologische
aardappeltelers.
- Michiel
Bussink Michiel Bussink geeft lezingen, excursies en
workshops over wilde eetbare planten, bessen,
noten, bloemen en paddestoelen.
- Wijnspijs.
Wijnspijs organiseert WijnSpijs en BierSpijswandelingen, Walking Dinner
en nog veel meer.
- Foodwalks
Dit is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting
wAarde en maakt deel uit van het procect Lekker
Landschap.
Historie
- Kookhistorie.Website
van Marleen Willebrands met ondermeer transcripties van historische
kookboeken uit de periode tussen 1500 en 1700.
- Coquinaria.De
website van Christianne Muusers gaat vooral over culinaire historie. Ze
is neerlandica en werkt
momenteel aan een publicatie over nederlandse culinaire teksten uit de
15e en 16e eeuw. Ze geeft ook kooklessen.
- Apiciana
Janiek Kistemaker studeerde klassieke talen en vertaalde Apicius' De re
Coquinaria en zette deze op haar website. Ze verricht onderzoek naar de
Romeinse culinaire geschiedenis en geeft ook workshops.
- Jeannette
koockt Jeannette koockt historisch, om de paar weken een
recept uit vroegere tijden. Recepten van vroeger, in de keuken van
vandaag.
- Lizet Kruyff is
wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire
geschiedenis, auteur van o.a.
Twintig Eeuwen Koken en Eten en Mozarts Menu. Haar blog
gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het
kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in
de tuin,
over historische kookboeken en alles
wat daar mee te beleven valt. Ze geeft ook lezingen en workshops.
- Wijnkronieken
Mariëlla Beukers schrijft over de geschiedenis van wijn en
alles wat daarmee te maken heeft. Ze organiseert
diverse activiteiten rondom wijn en wijngeschiedenis.
- De
Culinaire geschiedenis van België De culinaire
geschiedenis van België vanaf de Oude Tijden, dit is de
periode tot aan
de Romeinse bezetting van onze streken in 57VC. Veel
informatie over oude kooktechnieken en maten.
- Antonius
Magirus. Het kookboek van Antonius Magirus (1612) en
historische gastronomie in het algemeen
- A
Book of good Cookery.Middeleeuwse recepten,
geschiedenis, hoe geef ik een middeleeuws feest,
prachtige
illustraties.
Eetlezen
- De
Drvkkery. Cultureel
ontmoetingspunt in Middelburg. Hier komen boeken, muziek, kunst, film
en nieuwe media samen.
Centraal in deze prachtige boekhandel in Middelburg met museumdrukkerij
is de
Brasserie gevestigd, hier kunt U lunchen, thee of koffiedrinken met
versgebakken taart.
- Boekhandel
Dominicanen
Prachtige boekwinkel gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner
Kerk.In het voormalige priesterkoor kan men een kopje koffie drinken.
- Waanders
in de Broeren In 2013 werd de Broerenkerk in Zwolle
getransformeerd tot 'Boekenkerk' met Brasserie 'Smaak in de Broeren' en
het Leeshemelcafé.
- Cook
& Book
In Brussel is Cook & Book gevestigd, 9
in elkaar overlopende boekwinkels met steeds een andere sfeer en
verschillende keukens. Boeken die je aan tafel doorbladert, moeten
worden afgerekend.
- Ambassade
Hotel, Amsterdam In de bibliotheek van dit hotel vindt u een
unieke verzameling gesigneerde
boeken van binnen-en buitenlandse schrijvers die hier hebben gelogeerd.
- Gutshotel
Groß Breesen Helaas is het enige
Boekenhotel van Nederland
opgeheven, maar in Duitsland tussen Berlijn en Rostock kunt u nog wel
tussen de boeken overnachten.
- Theliteraryman
Boekenhotel in Óbidos, Portugal, met wel 50.000 boeken.
- The
Library Boekenhotel op een eiland in de Golf van Thailand
- Bibliotels
De website van boekenhotels in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en
Italië
- Boekenhotel
in New
York Ook in New York is natuurlijk een boekenhotel, wel een
luxe hotel. Meer dan 100 boeken per kamer.
- Boekenhotels
in Tokyo en Kyoto. In beide hostels staan ongeveer 5000
boeken, Japans en Engels.
- Bijzondere
hotels voor boekenliefhebbers Hier nog meer hotels voor
boekenliefhebbers.
- Nog
een paar.
- Ditmar
Bakker. Recepten in de vorm van een sonnet o.a. moes van
pruimedanten, oma's aardappelen.
Beroemde restaurants in Parijs en enkele culinaire links
- David
Lebovitz.Gaat
U binnenkort naar Parijs, kijk dan eens op de weblog van
kookboekenschrijver en Parijskenner David Lebovitz
- Hungry
for Paris. Culinaire tips voor Parijs van culinair journalist
Alexander Lobrano
- Paris
by mouth Culinaire gids voor Parijs, wordt gemaakt door
culinaire journalisten o.a. Patricia Wells.
- Dehillerin.
Beroemde keukenwinkel bij de voormalige Hallen in Parijs.
- Ferry
van der Vliet Paris FvdV is een weblog voor kenners en
liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden
- Frankrijkboeken/Parijs
Frankrijkboeken verzamelt alle boeken die zich afspelen in of gaan over
La Douce France. Deze link verwijst naar de afdeling over
Parijs.
- Monsieur
Plusfours Nieuws Parijs Blog van Ronald de Nijs over Parijs, cultuur,
brocante, culinair nieuws en recepten. U kunt ook een
abonnement nemen op de nieuwsbrief.
---------------------------------------------------
- Au Pied de Cochon.Sinds
6 december 1946 zijn de fornuizen hier niet uitgeweest, het restaurant
heeft niet eens een sleutel. Het restaurant is gevestigd bij de
voormalige Hallen van Parijs, per jaar
worden hier zo'n 85000 varkenspootjes verkocht, iedere varkenspoot telt
28 botjes
- Brasserie
Bofinger.
Werd geopend in 1864, serveert overheerlijke zuurkool. Beroemde gasten
waren o.a. Maurice Chevalier, Aristide Bruant, deze nam de eieren van
zijn eigen kippen mee om er een omelet van te laten maken
- Brasserie
Mollard
Brasserie Mollard tegenover het Gare Saint-Lazare werd geopend in 1865.
Het interieur is ontworpen door
Édouard Niermans. een architect van
Nederlandse origine. Er zijn prachtige tegeltableaus met als thema de
activiteiten rond
het station, zoals reizen en winkelen.
Uitstekende keuken met veel schaal-en schelpdieren en vis, maar ook de
traditionele bistrogerechten als slakken, uiensoep en de beroemde
andouillette A.A.A.A.A. Andouillettes zijn worstjes van
fijngehakte varkensingewanden en -maag, verpakt in
varkensdarm. De vijf A.'s staan voor: Association Amicale des Amateurs
d'Authentiques Andouillettes.
- Bistro
Chardenoux. Is geopend in 1904. Chardenoux is een
puimsteenzeep en aan deze zeep heeft de bistro zijn schitterende toog
te danken. Er is geen eigen website maar hier is wel informatie te
vinden.
- Chartier.
Dit in 1896 geopende restaurant hanteert nog steeds de formule van de
voordelige bouillon, d.w.z een eenvoudig volksrestaurant. Echt een
aanrader als U eens in Parijs bent.
- Closerie
des Lilas Lusthof der Seringen, geopend sinds
ongeveer 1847. Veel bezocht door Ernest Hemingway. Er kwamen
ook veel Russische
revolutionairen waaronder Lenin. Tegenwoordig is het een luxe
restaurant, maar in de brasserie kunt U goedkoper eten en er is ook een
pianobar. Mooie,
informatieve website.
- La
Coupole. Geopend in 1927 Er waren 2500 genodigden. De
aanwezigheid van onderaardse gangen dwong de architecten tot het
oprichten van 24 pilaren om het gebouw te stutten. Het bovenste
gedeelte van de verder onbewerkte pilaren werd beschilderd door
kunstenaars uit de
buurt tegen onbeperkt gratis drinken. Sartre had hier zijn eigen tafel.
- Les
Deux Magots Is ook altijd een ontmoetingsplaats voor
schrijvers geweest. Sinds 1933
hebben ze hun eigen literaire prijs 'Le prix des Deux-Magots'.
Gezellig terras op een mooi pleintje
- Café
Le Dôme Geopend in 1897. Picasso,
Strawinsky, Chaim Soutine kwamen hier ,later Hemingway en Henry Miller
en in de vijftiger jaren ook veel Nederlanders o.a. Simon Vinkenoog,
Jan Cremer, Ed van der
Elsken, Josepha Mendels. Tegenwoordig is Le Dôme een
uitstekend visrestaurant
- L'Escargot
Montorgueil.Lange tijd werd in de Rue Montorgueil de
oestermarkt ggehouden. Aan het begin van de
19e eeuw werd dit de straat van de liefde en de lekkerbekke
ngenoemd. Slakken werden vroeger de oesters van de
armen genoemd. Sinds 1874 is dit restaurant geopend. U kunt er nu
slakken eten met o.a. truffel, foie gras,
maar ook de klassieke met knoflook en peterselie. Sarah Bernardt had
hier haar eigen eetkamer
- Café
de Flore Ook een literair café en bekend
geworden door het existentialisme. Juliette Gréco, Boris
Vian, Sartre waren hier vaste klanten.
- Le
Grand Véfour Geopend sinds 1760. Napoleon kwam
hier al met Joséphine. In 1948 werd Raymond Oliver eigenaar
en hij tilde buurvrouw Colette, toen ze reuma had, naar haar vaste
plekje. Jean Cocteau ontwierp de menukaart.
- Julien.
Een bouillon in Art-Nouveaustijl. Geopend sinds 1902. Prachtige panelen
van glaspasta gemaakt door Louis Trézel.
- Brasserie
Lipp
Sinds 1880 gevestigd aan de Boulevard
Saint-Germain. Lipp was vroeger de ontmoetingsplaats van schrijvers en
politici. Verlaine, Proust, Gide en Malraux waren er stamgasten.
- Maxim's.
Geopend sinds 1893. De katoenkoning Mac Fadden liet zich ooit op een
schaal een jonge vrouw opdienen,
slechts gehuld in pumps. De faam van de keuken heeft zich nooit kunnen
meten met die van de bizarre voorvallen.
- Polidor
Vanaf 1948 hield het 'Patafysisch Genootschap', een groep bewonderaars
van Alfred Jarry hier wetenschappelijke maaltijden. In 1953 werd Boris
Vian hier bevorderd tot 'Transcendent Satraap'. Niet duur, drie-gangen
voor 22 euro. (2009)
- Le
Procope. Het oudste restaurant van Parijs, geopend in
1689. Beroemde
bezoekers waren o.a. Voltaire,
Diderot, Racine, Danton, Robespierre,Balzac, Oscar Wilde.
- Bouillon
Racine. Klassieke bouillon in Art Nouveau stijl. Is geopend
in 1906 en in 1996 helemaal gerenoveerd. Veel spiegels, glas en
houtwerk.
Ziet er schitterend uit. Gelegen in de buurt van de Bastille.
- La
Tour d'Argent. In 1890 serveerde
Frédéric Delair de eerste genummerde canard au
sang. Franklin D. Roosevelt
at in 1929 eend nr. 112.151 en Prinses Elizabeth van Engeland in 1948
nr. 185.397. De tegenwoordige eigenaar is
Claude Terrail. Als de rood met blauwe vlag, waarop een toren is
afgebeeld, boven het restaurant wappert, is de
eigenaar zelf aanwezig
- Vagenende.
Het art nouveau interieur van dit restaurant staat op de lijst van
beschermde monumenten.
Het restaurant is geopend sinds 1905. Heerlijk met honing
gekarameliseerd speenvarken!
- Le
Train Bleu
Het restaurant van het Gare de Lyon, ingericht in neorenaissancestijl.
In 1972 kwam het op de monumentenlijst. Het restaurant is geopend in
1901.
- Club
des Poètes. In dit restaurant worden na het diner
gedichten
voorgedragen. De eigenaar zijn vrouw is een zuster van George Moustaki.
- Le
Pharamond Geopend sinds 1832. Specialiteit is pens: tripes
à la mode de Caen,
deze suddert 15 uur en op tafel wordt dit
gerecht op de juiste temperatuur gehouden met houtskoolbrandertjes.
Citaat: 'De man
is 's avonds om een uur of tien
vertrokken uit het restaurant waar de rijke stinkerds pens komen eten'
(Georges Simenon). Het restaurant staat op de
monumentenlijst.
- Le
Wepler Sinds 1881 is deze brasserie gevestigd aan de Place de
Clichy bij Pigalle. Beroemdheden
zoals Picasso, Utrillo, Modigliani, Henry Miller,Truffaut en Chabrol
kwamen hier vanwege de Fruits des Mer en andere Franse klassiekers
(Pied de Cochon Grillé,Confit de Canard Maison,en
Andouillette
AAAAA Grillée). Ze hebben ook een eigen literaire prijs.
- Bistrot Chez Paul. Traditionele bistrogerechten
worden hier geserveerd. De bistrot staat in het 11e arrondissement
dichtbij de Bastille.
|