Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing



Contact  
Kookboeken

  • Kookboeken Startpagina
    Het gaat om een verzameling van links naar recensies of inhoudsopgaves van nederlandstalige gedrukte kookboeken.De kookboeken zijn onderverdeeld in diverse categorieën op alfabetische volgorde van onderwerp.
  • Koninklijke Bibliotheek Vijf eeuwen kookboeken
  • Eetverleden. Historische kookboeken Manon Henzen is de oprichter van Eetverleden.Ze geeft cursussen, schrijft kookboeken en nog veel meer. Alles is te vinden op de prachtige website.
  • Historiek. Geschiedenis, eten en drinken. Van historische kookboeken tot boeken over wijn of bijvoorbeeld tafelmanieren door de eeuwen heen.
  • De kookboekhandel in Amsterdam Dit was de eerste kookboekenwinkel in de Benelux, nu gevestigd aan de Haarlemmerdijk.
    Jonah Freud is sinds 1989 jaar eigenaresse van deze prachtige winkel.
  • Kookboekenantiquariaat Books for Cooks Gevestigd in de Oudemanhuispoort. Eigenaresse is Els van den Akker.
  • Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel gevestigd in de Gerard Doustraat. Amsterdam.
  • 63 graden  Kookboekenwinkel in Tilburg. De winkel is gevestigd in de binnenstad van Tilburg en heeft ook een collectie prachtige eet- en drinkaccessoires en culicadeaus.
  • Kookboekennieuws. Kookboekrecensies geschreven door Jeanette van de Lindt, Marlene Bijlsma, Eva Reinders en Esther Out.
  • Kookboekenrecensies.Wekelijks verse recensies door een team van gepassioneerde foodies.
  • Bibliothèque de la Gourmandise Meer dan 20.000 boeken over kookkunst en duizenden documenten. Gevestigd in  Hermalle-sous-Huy, niet ver van Luik.

  • Kookwinkels


  • Qvist Winkel voor de avontuurlijke buitenkok, gevestigd in Zwolle 
  • Gerda's Leuke Keukentextiel.Gerda staat op de markt in Leeuwarden en Emmeloord en heeft ook een webshop.
    Kwaliteitskeukentextiel, schorten, zakdoeken, passeerdoeken, theemutsen. 
  • Kookwinkel Van Erp  Prachtige kookwinkel gevestigd in hartje Leeuwarden.


    Musea

  • De Locht.  Nationaal Asperge en Champignonmuseum in Noord-Limburg. 
  • De Theefabriek
    Nederlands enige theemuseum is gevestigd in Houwerzijl, in de voormalige kerk en pastorie. U kunt hier heerlijk
    theedrinken, er is ook een winkel en een postorderservice. Er zijn nog meer interessante adressen in Houwerzijl o.a.
    Antiquariaat Kelderman.
  • Het Fruitteeltmuseum In Kapelle, Zeeland, staat het fruitteeltmuseum.In de vaste presentatie wordt uitgelegd
    wat enten en oculeren is. Er is een werkende veilingklok, authentiek gereedschap en kijkkasten met leuke
    materialen. Buiten is de fruittuin, waarin de verschillende teelt-en snoeiwijzen te zien zijn.
  • Mosterd-en azijnmuseum In het Hanzestadje Doesburg bevindt zich de Doesburgse Mosterd-en
    azijnfabriek, tevens museum.
  • Het Nederlands Bakkerijmuseum Leerzame site van het Bakkerijmuseum in Hattem. Klik ook eens op Kenniscentrum en dan op Bakkerijwiki aan de rechterkant van de pagina, heel veel wetenswaardigheden.
  • Het Smaakmuseum  Het Smaakmuseum maakt tentoonstellingen die geproefd kunnen worden. Oude plantenrassen, oude kooktechnieken en oude bereidingswijzen: met kennis verzamelen we een collectie smaken, niet om te bekijken maar om te proeven! Hoofdcollectie van het museum is de tuin alwaar oude varieteiten vanaf 1850 tot heden naast elkaar groeien. Deze ingredienten laten ons proeven hoe het eten vroeger heeft gesmaakt. Het is het startpunt van onze filosofie. 
  • Musée et Bibliothèque de la Gourmandise In Hermalle-sous-Huy Er is ook een restaurant waar men o.a. Pullus Tractogalatus serveert volgens een recept van Apicius. Het museum ligt in de provincie Luik en is op afspraak te bezichtigen. Ieder weekend
    is er een boeken-en curiosamarkt en hier kan men zonder afspraak naar toe. Het restaurant is dan ook geopend.
  • Activiteiten

  • Happen en trappen Culinaire fietstocht door Nederland met routes tussen de 40 en 50 km in iedere provincie.
  • Het Pieperpad De website van het Pieperpad werkt niet meer, maar hier is ook informatie te vinden over deze
    fietstocht van 1000 km van Friesland naar Zeeland langs biologische aardappeltelers.
  • Michiel Bussink Michiel Bussink geeft lezingen, excursies en workshops over wilde eetbare planten, bessen,
    noten, bloemen en paddestoelen.
  • Wijnspijs. Wijnspijs organiseert WijnSpijs en BierSpijswandelingen, Walking Dinner en nog veel meer.
  • Foodwalks Dit is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland en Stichting wAarde en maakt deel uit van het procect Lekker Landschap
  • Historie

  • Kookhistorie.Website van Marleen Willebrands met ondermeer transcripties van historische kookboeken uit de periode tussen 1500 en 1700.
  • Coquinaria.De website van Christianne Muusers gaat vooral over culinaire historie. Ze is neerlandica en werkt
    momenteel aan een publicatie over nederlandse culinaire teksten uit de 15e en 16e eeuw. Ze geeft ook kooklessen.
  • Apiciana Janiek Kistemaker studeerde klassieke talen en vertaalde Apicius' De re Coquinaria en zette deze op haar website. Ze verricht onderzoek naar de Romeinse culinaire geschiedenis en geeft ook workshops.
  • Jeannette koockt Jeannette koockt historisch, om de paar weken een recept uit vroegere tijden. Recepten van vroeger, in de keuken van vandaag.
  • Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist met als specialisatie culinaire geschiedenis, auteur van o.a.
    Twintig Eeuwen Koken en Eten en Mozarts Menu. Haar blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het
    kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles
    wat daar mee te beleven valt. Ze geeft ook lezingen en workshops.
  • Wijnkronieken Mariëlla Beukers schrijft over de geschiedenis van wijn en alles wat daarmee te maken heeft. Ze organiseert
    diverse activiteiten rondom wijn en wijngeschiedenis.
  • De Culinaire geschiedenis van België De culinaire geschiedenis van België vanaf de Oude Tijden, dit is de periode tot aan de Romeinse bezetting van onze streken in 57VC. Veel informatie over oude kooktechnieken en maten.
  • Antonius Magirus. Het kookboek van Antonius Magirus (1612) en historische gastronomie in het algemeen
  • A Book of good Cookery.Middeleeuwse recepten, geschiedenis, hoe geef ik een middeleeuws feest,
    prachtige illustraties.

  • Eetlezen

  • De Drvkkery. Cultureel ontmoetingspunt in Middelburg. Hier komen boeken, muziek, kunst, film en nieuwe media samen. Centraal in deze prachtige boekhandel in Middelburg met museumdrukkerij is de Brasserie gevestigd, hier kunt U lunchen, thee of koffiedrinken met versgebakken taart.
  • Boekhandel Dominicanen Prachtige boekwinkel gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk.In het voormalige priesterkoor kan men een kopje koffie drinken.
  • Waanders in de Broeren In 2013 werd de Broerenkerk in Zwolle getransformeerd tot 'Boekenkerk' met Brasserie 'Smaak in de Broeren' en het Leeshemelcafé.
  • Cook & Book  In Brussel is Cook & Book gevestigd, 9 in elkaar overlopende boekwinkels met steeds een andere sfeer en verschillende keukens. Boeken die je aan tafel doorbladert, moeten worden afgerekend.
  • Ambassade Hotel, Amsterdam In de bibliotheek van dit hotel vindt u een unieke verzameling gesigneerde boeken van binnen-en buitenlandse schrijvers die hier hebben gelogeerd.
  • Gutshotel Groß Breesen   Helaas is het enige Boekenhotel van Nederland opgeheven, maar in Duitsland tussen Berlijn en Rostock kunt u nog wel tussen de boeken overnachten.
  • Theliteraryman Boekenhotel in Óbidos, Portugal, met wel 50.000 boeken.
  • The Library Boekenhotel op een eiland in de Golf van Thailand
  • Bibliotels De website van boekenhotels in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië
  • Boekenhotel in New York Ook in New York is natuurlijk een boekenhotel, wel een luxe hotel. Meer dan 100 boeken per kamer.
  • Boekenhotels in Tokyo en Kyoto. In beide hostels staan ongeveer 5000 boeken, Japans en Engels.
  • Bijzondere hotels voor boekenliefhebbers Hier nog meer hotels voor boekenliefhebbers.
  • Nog een paar.
  • Ditmar Bakker. Recepten in de vorm van een sonnet o.a. moes van pruimedanten, oma's aardappelen.



  • Beroemde restaurants in Parijs en enkele culinaire links

  • David Lebovitz.Gaat U binnenkort naar Parijs, kijk dan eens op de weblog van kookboekenschrijver en Parijskenner David Lebovitz
  • Hungry for Paris. Culinaire tips voor Parijs van culinair journalist Alexander Lobrano
  • Paris by mouth Culinaire gids voor Parijs, wordt gemaakt door culinaire journalisten o.a. Patricia Wells.
  • Dehillerin. Beroemde keukenwinkel bij de voormalige Hallen in Parijs.
  • Ferry van der Vliet Paris FvdV is een weblog voor kenners en liefhebbers van de stad Parijs - en voor hen die dat willen worden
  • Frankrijkboeken/Parijs Frankrijkboeken verzamelt alle boeken die zich afspelen in of gaan over La Douce France. Deze link verwijst naar de afdeling over Parijs. 
  • Monsieur Plusfours Nieuws Parijs Blog van Ronald de Nijs over Parijs, cultuur, brocante, culinair nieuws en recepten. U kunt ook een
    abonnement nemen op de nieuwsbrief.
  • ---------------------------------------------------

  • Au Pied de Cochon.Sinds 6 december 1946 zijn de fornuizen hier niet uitgeweest, het restaurant heeft niet eens een sleutel. Het restaurant is gevestigd bij de voormalige Hallen van Parijs, per jaar worden hier zo'n 85000 varkenspootjes verkocht, iedere varkenspoot telt 28 botjes
  • Brasserie Bofinger. Werd geopend in 1864, serveert overheerlijke zuurkool. Beroemde gasten waren o.a. Maurice Chevalier, Aristide Bruant, deze nam de eieren van zijn eigen kippen mee om er een omelet van te laten maken
  • Brasserie Mollard Brasserie Mollard tegenover het Gare Saint-Lazare werd geopend in 1865. Het interieur is ontworpen door
    Édouard Niermans. een architect van Nederlandse origine. Er zijn prachtige tegeltableaus met als thema de activiteiten rond
    het station, zoals reizen en winkelen. Uitstekende keuken met veel schaal-en schelpdieren en vis, maar ook de
    traditionele bistrogerechten als slakken, uiensoep en de beroemde andouillette A.A.A.A.A. Andouillettes zijn worstjes van
    fijngehakte varkensingewanden en -maag, verpakt in varkensdarm. De vijf A.'s staan voor: Association Amicale des Amateurs d'Authentiques Andouillettes.
  • Bistro Chardenoux. Is geopend in 1904. Chardenoux is een puimsteenzeep en aan deze zeep heeft de bistro zijn schitterende toog te danken. Er is geen eigen website maar hier is wel informatie te vinden.
  • Chartier. Dit in 1896 geopende restaurant hanteert nog steeds de formule van de voordelige bouillon, d.w.z een eenvoudig volksrestaurant. Echt een aanrader als U eens in Parijs bent.
  • Closerie des Lilas Lusthof der Seringen, geopend sinds ongeveer 1847. Veel bezocht door Ernest Hemingway. Er kwamen
    ook veel Russische revolutionairen waaronder Lenin. Tegenwoordig is het een luxe restaurant, maar in de brasserie kunt U goedkoper eten en er is ook een pianobar. Mooie, informatieve website.
  • La Coupole. Geopend in 1927 Er waren 2500 genodigden. De aanwezigheid van onderaardse gangen dwong de architecten tot het oprichten van 24 pilaren om het gebouw te stutten. Het bovenste gedeelte van de verder onbewerkte pilaren werd beschilderd door kunstenaars uit de buurt tegen onbeperkt gratis drinken. Sartre had hier zijn eigen tafel.
  • Les Deux Magots Is ook altijd een ontmoetingsplaats voor schrijvers geweest. Sinds 1933 hebben ze hun eigen literaire prijs 'Le prix des Deux-Magots'. Gezellig terras op een mooi pleintje
  • Café Le Dôme Geopend in 1897. Picasso, Strawinsky, Chaim Soutine kwamen hier ,later Hemingway en Henry Miller en in de vijftiger jaren ook veel Nederlanders o.a. Simon Vinkenoog, Jan Cremer, Ed van der Elsken, Josepha Mendels. Tegenwoordig is Le Dôme een uitstekend visrestaurant
  • L'Escargot Montorgueil.Lange tijd werd in de Rue Montorgueil de oestermarkt ggehouden. Aan het begin van de
    19e eeuw werd dit de straat van de liefde en de lekkerbekke ngenoemd.  Slakken werden vroeger de oesters van de
    armen genoemd. Sinds 1874 is dit restaurant geopend. U kunt er nu slakken eten met o.a. truffel, foie gras,
    maar ook de klassieke met knoflook en peterselie. Sarah Bernardt had hier haar eigen eetkamer
  • Café de Flore Ook een literair café en bekend geworden door het existentialisme. Juliette Gréco, Boris Vian, Sartre waren hier vaste klanten.
  • Le Grand Véfour Geopend sinds 1760. Napoleon kwam hier al met Joséphine. In 1948 werd Raymond Oliver eigenaar en hij tilde buurvrouw Colette, toen ze reuma had, naar haar vaste plekje. Jean Cocteau ontwierp de menukaart.
  • Julien. Een bouillon in Art-Nouveaustijl. Geopend sinds 1902. Prachtige panelen van glaspasta gemaakt door Louis Trézel.
  • Brasserie Lipp Sinds 1880 gevestigd aan de Boulevard Saint-Germain. Lipp was vroeger de ontmoetingsplaats van schrijvers en politici. Verlaine, Proust, Gide en Malraux waren er stamgasten.
  • Maxim's. Geopend sinds 1893. De katoenkoning Mac Fadden liet zich ooit op een schaal een jonge vrouw opdienen,
    slechts gehuld in pumps. De faam van de keuken heeft zich nooit kunnen meten met die van de bizarre voorvallen.
  • Polidor Vanaf 1948 hield het 'Patafysisch Genootschap', een groep bewonderaars van Alfred Jarry hier wetenschappelijke maaltijden. In 1953 werd Boris Vian hier bevorderd tot 'Transcendent Satraap'. Niet duur, drie-gangen voor 22 euro. (2009)
  • Le Procope. Het oudste restaurant van Parijs, geopend in 1689.  Beroemde bezoekers waren o.a. Voltaire,
    Diderot, Racine, Danton, Robespierre,Balzac, Oscar Wilde.
  • Bouillon Racine. Klassieke bouillon in Art Nouveau stijl. Is geopend in 1906 en in 1996 helemaal gerenoveerd. Veel spiegels, glas en houtwerk. Ziet er schitterend uit. Gelegen in de buurt van de Bastille.
  • La Tour d'Argent. In 1890 serveerde Frédéric Delair de eerste genummerde canard au sang. Franklin D. Roosevelt
    at in 1929 eend nr. 112.151 en Prinses Elizabeth van Engeland in 1948 nr. 185.397. De tegenwoordige eigenaar  is
    Claude Terrail. Als de rood met blauwe vlag, waarop een toren is afgebeeld, boven het restaurant wappert, is de
    eigenaar zelf aanwezig
  • Vagenende. Het art nouveau interieur van dit restaurant staat op de lijst van beschermde monumenten.
    Het restaurant is geopend sinds 1905. Heerlijk met honing gekarameliseerd speenvarken!
  • Le Train Bleu  Het restaurant van het Gare de Lyon, ingericht in neorenaissancestijl. In 1972 kwam het op de monumentenlijst. Het restaurant is geopend in 1901.
  • Club des Poètes. In dit restaurant worden na het diner gedichten voorgedragen. De eigenaar zijn vrouw is een zuster van George Moustaki.
  • Le Pharamond Geopend sinds 1832. Specialiteit is pens: tripes à la mode de Caen, deze suddert 15 uur en op tafel wordt dit
    gerecht op de juiste temperatuur gehouden met houtskoolbrandertjes. Citaat: 'De man is 's avonds om een uur of tien
    vertrokken uit het restaurant waar de rijke stinkerds pens komen eten' (Georges Simenon). Het restaurant staat op de
    monumentenlijst.
  • Le Wepler Sinds 1881 is deze brasserie gevestigd aan de Place de Clichy bij Pigalle. Beroemdheden zoals Picasso, Utrillo, Modigliani, Henry Miller,Truffaut en Chabrol kwamen hier vanwege de Fruits des Mer en andere Franse klassiekers (Pied de Cochon Grillé,Confit de Canard Maison,en Andouillette AAAAA Grillée). Ze hebben ook een eigen literaire prijs.
  • Bistrot Chez Paul. Traditionele bistrogerechten worden hier geserveerd. De bistrot staat in het 11e arrondissement
    dichtbij de Bastille.