De Tour d'Argent-eend Iedereen weet dat de specialiteit van het Parijse restaurant Tour d'Argent is: Canard au sang. Niet iedereen weet, dat men bij de bereiding daarvan voor één eend nog twee andere nodig heeft. Dit heeft de markies Lauzières de Thémines geïnspireerd tot de volgende regelen: 'Là d'un canard, dont reste la carcasse, Dans une boîte, on la broie, on la moud. Un rude engin l'écrase, la concasse. Il en résulte un jus exquis au goût. Après avoir taillé maintes aiguillettes, Servi cuisse, aile, ôte la peau du dos, Loin de jeter aux toutous le squelette, La Tour d'Argent tire parti des os...' Elke eend die in dit restaurant wordt geserveerd, heeft zijn nummer. Zo zijn de volgende nummers in de loop der tijden uitgereikt: 6.043 Grootvorst Wladimir (1900) 40.362 Alfons XIII (1914) 71.676 Pierpont Morgan (1924) 112.151 Franklin Roosevelt (1929) 147.883 Hertog van Windsor (1935) Op haar huwelijk at Koningin Elizabeth van Engeland met haar gasten de num- mers 185.197 en 198 en acht maanden later kreeg Marlène Dietrich het num- mertje 203.728. Robert J. Courtine Uit: De echte Franse keuken A.W. Bruna & Zoon, Utrecht 1966 |