Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje
De Tour d'Argent-eend

Iedereen weet dat de specialiteit van het Parijse restaurant Tour d'Argent is: Canard au sang. Niet iedereen weet, dat men bij de bereiding daarvan voor één eend nog twee andere nodig heeft. Dit heeft de markies Lauzières de Thémines geïnspireerd tot de volgende regelen:

'Là d'un canard, dont reste la carcasse,
Dans une boîte, on la broie, on la moud.
Un rude engin l'écrase, la concasse.
Il en résulte un jus exquis au goût.
Après avoir taillé maintes aiguillettes,
Servi cuisse, aile, ôte la peau du dos,
Loin de jeter aux toutous le squelette,
La Tour d'Argent tire parti des os...'

Elke eend die in dit restaurant wordt geserveerd, heeft zijn nummer. Zo zijn de volgende nummers in de loop der tijden uitgereikt:
   6.043 Grootvorst Wladimir    (1900)
 40.362 Alfons XIII                 (1914)
  71.676 Pierpont Morgan         (1924)
 112.151  Franklin Roosevelt    (1929)
 147.883 Hertog van Windsor   (1935)
Op haar huwelijk at Koningin Elizabeth
van Engeland met haar gasten de num-
mers 185.197 en 198 en acht maanden
later kreeg Marlène Dietrich het num-
mertje 203.728.

Robert J. Courtine
Uit: De echte Franse keuken
A.W. Bruna & Zoon, Utrecht 1966