De etalage van El Brillante In de omgeving van stations wordt ook bijna altijd tegen betaling lust verschaft - en ook dat zal bedoeld zijn om het heimwee, om een soort van heimwee te bestrijden. Maar waar in Amsterdam of Frankfurt de nadruk ligt op het uitstallen en aanprijzen van mensenlijven, lokt Madrid met varkensvlees. Kijk alleen maar naar het rijtje cafetaria's dat recht tegenover Atocha ligt. Kijk in de etalage van de grootste in zijn soort, niet zonder reden getooid met de naam El Brillante. Daarin liggen bergen vlees en ingewanden: hele opengesneden biggen, maar ook lappen en brokken aan spiezen, er zijn oren en snuiten en poten, bakken vol met lever, met zwezerik, met pens, met hersens en ook darmen gedraaid op stokjes. Er zijn worsten in alle soorten en maten: felrode chorizo's uit Pamplona, bleke butifarra van de Catelanen, zwarte bloedworst uit Burgos die gekruid is met anijs en gevuld met rijst. En boven dit lillende landschap is dan ook nog een zware vitrage van gedroogde hammen opgehangen, achterpoten van varkens, de kleine spitse en gespleten hoeven er nog aan. Natuurlijk is er ook rundvlees en er zijn de onvermijdelijke inktvisringen. Maar de voortbrengselen van de vriendelijke krulstaart overheersen. H.M. van den Brink. Uit: Reizigers bij een herberg. Uitgeverij Augustus Amsterdam-Antwerpen 2003 |