Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje


 De etalage van El Brillante

 In de omgeving van stations wordt ook bijna altijd tegen betaling lust verschaft - en ook dat zal bedoeld zijn
 om het heimwee, om een soort van heimwee te bestrijden. Maar waar in Amsterdam of Frankfurt de nadruk  ligt op het uitstallen en aanprijzen van mensenlijven, lokt Madrid met varkensvlees. Kijk alleen maar naar het  rijtje cafetaria's dat recht tegenover Atocha ligt. Kijk in de etalage van de grootste in zijn soort, niet zonder  reden getooid met de naam El Brillante. Daarin liggen bergen vlees en ingewanden: hele opengesneden  biggen, maar ook lappen en brokken aan spiezen, er zijn oren en snuiten en poten, bakken vol met lever, met  zwezerik, met pens, met hersens  en ook darmen gedraaid op stokjes. Er zijn worsten in alle soorten en  maten: felrode chorizo's uit Pamplona, bleke butifarra van de Catelanen, zwarte bloedworst uit Burgos die  gekruid is met anijs en gevuld met rijst. En boven dit lillende landschap is dan ook nog een zware vitrage van  gedroogde hammen opgehangen, achterpoten van varkens, de kleine spitse en gespleten hoeven er nog aan.  Natuurlijk is er ook rundvlees en er zijn de onvermijdelijke inktvisringen. Maar de voortbrengselen van de  vriendelijke krulstaart overheersen.


  H.M. van den Brink.
  Uit: Reizigers bij een herberg.
  Uitgeverij Augustus Amsterdam-Antwerpen 2003