Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje

    Hoe gestoofde pot in de Pinacate-woestijn te bereiden
    Recept voor Locke & Drum

    A.J. Bayless'winkelwagen van gebogen staaldraad, koop wat pastina-
    ken, ui,
    peen, koolraap en piepers, groene paprika,
    & negen plakken donker schenkelvlees.
    Ze lopen daar op eigen poten; dat geeft vlees een smaak.

    Zeven uur 's avonds in Tucson, sla wat meel in voor de knoedels.
    Koop wat spek.
    Ga naar Hadley's keuken pal naast het braadvlees - Diana staat te
    bellen - pak een plastic zakje van Drum -
    Vul het met dragon en spaanse pepers; vier laurierblaadjes; zwarte pe-
    perkorrels en bazielkruid; oreganopoeder, iets naar keuze, misschien
    twee theelepels zout.

    Nu afgezakt naar Sonora, de Pinacate-streek, ontsteek een vuur van
    Ocotillo,
    gebroken takjes en stukjes ijzerhout in een open lavacirkel: stook wat
    kooltjes vuur terzijde (en als je slim bent) in de richting van de wind,
    hou de rest half brandend voor licht en warmte.
    Plaats Drum's veertienduims hollands fornuis met drie poten boven
    de gloeiende as.

    Leg de repen spek er nu in.
    Doe alle schoongemaakte en geschilde en gesneden groenten in een an-
    dere pan,
    Snijd het schenkelvlees in stukjes, leg het bot opzij.
    Gooi het schenkelvlees erop
    En roer terwijl het gefrituurd wordt, overal as, gesis - schroei je wenkbrauw -

    Zoals Locke zegt laat het bijna verbranden - voeg dan water toe uit het
    blik in de jeep -
    voeg het zakje kruiden toe- laat het vijf minuten doorkoken - en gooi
    dan alles in de pan wat je nog over hebt,
    Dek het af met een groot verzwaard warm deksel; zit en wacht, of
    drink budweiser bier.

    En roer tevens het beslag apart, een beetje water in wat meel,
    laat dat als laatste van de lepel in de stoofpot druipen.
    En kook het nog zo'n tien minuten;
    til de zwarte pan nu van het vuur
    en laat haar weer een goede tien minuten staan.
    Dien het op en eet het met een lepel, zittend op een poncho in de
    duisternis.

                                                           13.XII.1964


    Gary Snyder 1930. Uit: The Back Country 1968
    Bron: Raster 53 Eetnummer. Vertaling: H.C. Ten Berge