Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje
Een half uur lang in een open vliegtuig

Een kater is het resultaat van de klap die het mechanisme incasseert, voornamelijk door alcohol, zeker, maar ook door vermoeidheid - slaapgebrek, energieverbruik bij belachelijke en beschamen de activiteiten als dansen - en ten derde door andere vergiften, die voorkomen in tabak, ongezond eten en slecht geventileerde ruimten. Het is een mini-ziekte, die verdient serieus genomen en behandeld te worden. Helaas is het net zo als bij de folkore omtrent het voorkomen van katers: de meeste zogenaamde behandelingsmethoden zijn ofwel nutteloos ofwel uitgesproken schadelijk.
Neem in hemelsnaam niet het risico van een koude douche: u krijgt er een tweede lichamelijke klap overheen. Neem een warme douche of een warm bad, niet te heet, en was uw haar uitgebreid. Dat is een kalmerende, verfrissende behandeling, en gaat dat klefferige gevoel wat tegen. Spaar de hoofdpijnpillen niet. Overdrijf de zaak niet met maagpoeders of maagzuurbestrijders. Probeer uw spijsvertering het zelf te laten klaren. Help haar hooguit een handje bij het ontbijt - als u daar al zin in hebt - en geef uw maag wat simpels omhanden: toast, cornflakes, melk, slappe koffie, geen vet, gebraden voedsel of maagonvriendelijke zaken als gekoeld vruchtensap.
Uit mijn jeugd herinner ik mij een verschrikking die Prairie Oyster werd genoemd en waarvan men geacht werd op te knappen. Het geval bestond uit een rauw ei, brandy en worcestershiresaus of cayennepeper, en ik neem aan dat de bedoeling was de spijsvertering via een shockbehandeling weer op gang te krijgen. Maar meestal liet de stakker het voor een paar onaangename uren helemaal afweten. Hetzelfde treurige resultaat riskeert u met een brouwsel dat gewoonlijk als een wondermiddel tegen katers wordt beschouwd, de roemruchte Bloody Mary. Nu is dat ongetwijfeld een pracht van een drank, en alleen al de reputatie ervan maakt dat grote aantallen mensen zich echt beter beter voelen als ze er een paar hebben gehad, maar uit ervaring weet ik dat het te zuur is om goed te zijn voor iemand die misselijk is of last heeft van maagzuur. Een Scotch met water of gemberbier is veiliger. Tenminste als u zonodig moet drinken. Tegen het eind van de ochtend lijkt een hartversterkertje inderdaad als geroepen te komen, maar sommigen onder ons, de ouderen in het bijzonder, kunnen dat maar beter achterwege laten. Tja, zo gaat dat. Zodra die grauwsluier niet meer als bij toverslag verdwijnt bij de eerste druppel alcohol zoals vroeger, dan weet u dat de middelbare leeftijd over u gekomen is. Ik ben nog nooit een waterdichte katerkuur tegengekomen. In mijn tijd hoorde ik over twee die afdoende schenen te zijn: een half uur lang in een open vliegtuig en een portie zware lichamelijke arbeid in de eerste ochtendploeg. U kunt het proberen, als u de gelegenheid hebt. Anders wil rust ook wel helpen. En -die zekerheid hebt u- de tijd heelt in ieder geval deze wonde. Dat klinkt nogal voor de hand liggend, maar op rampzalige ochtenden is deze gedachte de beste troost.

Kingsley Amis.
Uit: Iedere dag een glaasje