De club van de Hollebolle Gijzen Deze club bestond tijdens het Tweede Franse Keizerrijk en hij heette Le Club des Grands Estomacs. De leden kwamen bijeen in het restaurant Philippe in de rue Montergueil, gedreven door een vroegere kok van de Jockey-club, Pascal geheten. Elke zaterdag om zes uur 's avonds begon het en het duurde tot de volgende dag twaalf uur 's middags en al die tijd deden de leden van de Club des Grands Estomacs niets anders dan eten; achttien uur achter elkaar zaten zij aan tafel voor een monsterachtige maaltijd. Of misschien is het beter te zeggen voor drie maaltijden die aansloten. De eerste maaltijd duurde tot twaalf uur 's nachts, de tweede van twaalf uur 's nachts tot 's morgens zes uur en de derde van 's morgens zes tot twaalf uur. De laatste maaltijd was de kleinste: alleen maar uiensoep, taartjes, champagne, koffie en likeuren. Men begon veel uitvoeriger, want de eerste maaltijd was met: madeira bij wijze van apéritif, tarbot, filet de boeuf, schapebout, poularde, kalfstong, marasquin sorbets, gebraden kip, vla, taart en patisseries; dit alles overgoten met per persoon zes flessen oude bourgogne. Om twaalf uur 's nachts ging men dan verder met: thee, schildpadsoep, kip, zalm, ree-koteletten, tongfilets, artisjokken, rumsorbets, hazelhoen, pudding; en dit overgoten met per persoon 3 flessen bourgogne en 3 flessen bordeaux. Gelukkig hadden zij de verdere week de tijd om uit te rusten! Bron: De echte Franse Keuken van Robert J. Courtine. A.W.Bruna & Zoon, Utrecht. 1966 Vertaling: Annie van 't Veer |