Over konijn gestoofd Het allerlaatste en allerbeste waarover ik schrijf is konijn gestoofd. Een zondagsmaal, een koningsmaal. Terwijl mijn vrouw een flinke brok boter in de kastrol mept, er een ajuin of twee bijsnijdt en ook nog een paar blokjes spek eraan toevoegt - o de geur, terwijl dit aan het bruinen is! - stort ik me op het konijn om het in stukken te snijden. Ik haal dan het grote broodmes te voorschijn en moet onweerstaanbaar terugdenken aan mijn vader, die eerst nog bedachtzaam op de snede van het mes kon kijken, en dan onveranderlijk zei: We moeten ons eens een ander mes aanschaffen, want dit is niet best meer. Ja, dat hoorde ik hem zijn hele leven zeggen, en nooit is er een ander mes gekomen, Het stond uitgehold, bijna als een sikkel, door het voortdurend slijpen op de blauwe drempelsteen. De stukken konijn komt mijn vrouw dan onder mijn handen weghalen. Soms wentelt ze die in de bloem en soms weer niet - heel veel verschil zal het dus niet maken - en dan laat ze alle stukken even bruinen en terwijl we allebei nog de neus eroverheen buigen, wordt het deksel op de kastrol gezet. Nu zachtjes laten stoven en af en toe het deksel oplichten, niet zozeer om tóch nog even de geur te laten ontsnappen, maar om nu peper, zout, geraspte kruidnoot eraan toe te voegen, plus een laurierblad. Tenslotte de saus nog met wat azijn aanlengen en nog eens voor de laatste maal laten doorkoken. Ach, als het dan in een mooi opgeblonken kom op tafel komt, met de saus eroverheen gegoten, dan is het uitkijken wat voor stuk je het eerst gaat nemen. Neem jij maar eerst, zegt mijn vrouw dan, want ik geef niet zoveel om konijn, een billetje is goed genoeg voor me. Jaja, dat geloof ik best, het lekkerste is voor mij ook goed genoeg. Alhoewel, zelfs de stukjes van de borstkas zijn en blijven eten der goden. Ik kan die ribbetjes aflikken zo- als Chaplin de nagels uit zijn schoen, toen hij die uit honger gestoofd had. De kop leg ik opzij. Die is dan voor later op de dag, koud, en met een boter- hammetje. En wat eet je nu bij konijn gestoofd? Het mogen kroketjes zijn, het mag puree zijn, het mogen gewoon gekookte patatjes zijn - o dat eerste stukje aardappel in de saus van gestoofd konijn! - en verder misschien erwtjes of pruimen gestoofd. Maar de pruimen mag jij hebben, ik zal wel met het konijn genoegen nemen. Louis Paul Boon Uit: Eten op zijn Vlaams |