Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  muisje

Levenselixer

Alvorens mijn geliefde zoon Alexandre zich snor en baard had aangemeten en aldus vermomd terugkeerde
van zijn laatste rokkenjacht, geviel het dat hij op last van de vader en de echtgenoot van een door hem aanbeden schone aan de Russischf-Poolse grens door de douane werd tegengehouden.
Vanuit een eenvoudige dorpsherberg in het grensplaatsje Myslowitz liet hij mij weten, dat hij daar de zuster
van Chopin ontmoet had en nu de brieven aan lezen was, die mevrouw George Sand eens aan de betreurde Frédéric heeft geschreven. Ik heb het onmiddellijk mijn lieve George verteld en zij smeekte om teruggave van de brieven.
Alexandre heeft ze voor haar meegenomen en daarna heeft zij alle brieven verbrand.
Mevrouw Jedrzeiewicz (Louise Chopin) gaf mijn zoon tevens het recept van een levenselixer, waarbij onze grote,
te jong gestoreven componist helaas geen baat heeft gevonden, maar dat curieus genoeg is om hier te noteren,
hoewel het meer in de apotheek dan in de keuken thuishoort.
Neem 70 gram klaver, 70 gram peterselie, 70 gram oranjeschillen, 35 gram oranjebladeren, 35 gram citroenmelisse, 35 gram alsem, 35 gram wijnruit, 35 gram kruizemunt, 35 gram vlierbloesem, 35 rozebladeren,
35 gram oranjebloesem, 35 gram engelwortel, 35 gram gentiaanwortel, 35 gram kalmoes, 35 gram kinabast,
35 gram koriander, 35 gram kaneel, 35 gram lavendelbloesem, 75 gram jeneverbessen, 70 gram rabarber, 70 gram onrijpe oranjeappels, 17 1/2 gram zedoorwortel, 17 1/2 gram amoonzaad, 17 1/2 gram kummel, 17 1/2 gram steranijs, 17 1/2 gram venkel. 17 1/2 gram nootmuskaat, 4 gram kamfer, 9 gram mirre, 4 gram kardemom,
9 gram kruidnagelen, 4 gram gember, 4 gram vanille. Stamp alles goed fijn en overgiet het met 28 liter
brandewijn.
Twee weken laten intrekken in de zon of op een warme plek. Daarna zeeft u het voegt eraan toe 4 gram grijze
amber, 4 gram barnsteen, 4 gram muskus, en 4 gram bevergeil. Het elixer bewaren in gesloten flesen.


Alexandre Dumas  1802 - 1870
Uit: De kookkunst van Alexandre Dumas
Vertaald door Esteban Lopez. De Bijenkorf 1987
De oorspronkelijke eerste uitgave verscheen in 1873 in Parijs