Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Af en toe hoorde ik in Restaurant Piet Paaltjens iemand over het liedje, de fiets van Piet Paaltjens. Ik kende dit liedje niet, maar bleef er wel nieuwsgierig naar. Maar in de kringloopwinkel sloeg ik laatst een boek open met een losse bladzijde erin en wat stond daar? De fiets van Piet Paaltjens. Welk boek was dit?  Dit is  "Het Jonge Vadersboek".
Dit boek was een idee van Kees van Kooten en werd geschreven door Nico Scheepmaker en van tekenwerk voorzien door Jos Houweling. De eerste druk was in 1977, de tweede in 1982. Uitgeverij is Bert Bakker. Het is gedrukt bij Hooiberg bv te Epe en gebonden door Stokkings boekbinderij te Amsterdam.
In dit boek staan allemaal dingen die je als kind deed., maar als volwassene weet je vaak niet meer hoe je dat deed. Hoe maak je een fluitje van riet? Hoe maak je van een stuk draad een kop en schotel? Honing uit bloemen zuigen. Van een krant een hoed maken en nog veel meer dingen van papier maken. Proppen schieten, belletje trekken en ga maar door. Maar de fiets van Piet Paaltjens ga ik hier letterlijk overtypen.


De fiets van Piet Paaltjens.

Een woordenspelletje. De eerste zegt:'De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd', waarop de tweede invalt met: 'De wielen van de fiets van Piet Paaltjens zijn zojuist gepasseerd', waarna de derde zegt: 'De velgen van de wielen van de fiets van Piet Paaltjens zijn zojuist gepasseerd'',  waarop de vierde (of de eerste weer, als er maar drie deelnemers zijn) haastig uitroept: 'De spaken van de velgen van de wielen van de fiets van Piet Paaltjens zijn zojuist gepasseerd!', waarop de vijfde (of de tweede), nogal vindingrijk antwoordt met: 'De knijper op de spaken van de velgen van de wielen van de fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd', waarop de zesde, of de derde niet op het idee komt te zeggen dat 'het veertje van de knijper op de spaken van de velgen van de wielen van de fiets van Piet Paaltjens zojuist gepasseerd is', waardoor hij afvalt. Het hoeft overigens niet altijd de fiets van Piet Paaltjens te zijn, die passeert, het kan ook zijn bed zijn, of zijn oom,, of zijn hond, of zijn meisje. Maar het is wel altijd iets van Piet Paaltjens, nooit iets van Jan Janssen (de fiets van Jan Janssen etcetera'), of Beb Bakhuyys, of Han Hoekstra, of Cor Coster, laat staan Liesbeth List. Waarschuwing voor literatuurliefhebbers: Piet Paaltjens is dus géén familie van
de dichter Piet Paaltjens.

Hier nog een paar versies van de fiets van Piet Paaltjens.
 
 De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd
 De wielen van de fiets van ......
 De velgen van de wielen van de.........
 De banden om de velgen van de wielen..........
 Het klappen van de banden van om de..............
 Het schrikken van het klappen van.............
 Het bijkomen van het schrikken van.......
 
 
 

De fiets van Piet Paaltjens

De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd,
De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd,
De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd,
De fiets van Piet Paaltjens is zojuist gepasseerd.

De wielen van de fiets  van Piet Paaltjens zijn zojuist gepasseerd

De banden van de wielen ....

De velgen van de banden van de wielen ....

De spaken van de velgen van de banden van de ....

De assen van de spaken van de velgen van de banden ....

De kogels van de assen van de spaken van de velgen van de banden  ....

Het vet van de kogels van de assen van de spaken van de velgen van de banden ....