Gestoofd vlees
Mijn blik rust op het stoofvlees dat in plakken op mijn bord ligt uitgespreid en ik besprenkel het met sap van peen en ui En voor een keer deert het verstrijken van de tijd mij niet Ik zit aan een raam dat uitziet op gebouwen van beroete baksteen en blijf onberoerd dat ik niets levends zie - geen vogel, geen bloeiende tak, geen levende ziel in de kamers achter de donkere ruiten. In deze dagen, nu er weinig te beminnen of te prijzen valt kan men slechtere dingen doen dan zwichten voor de macht van het eten. Dus buig ik en snuif de stoom die van mijn bord opstijgt naar binnen, en ik denk aan de eerste keer dat ik zulk stoofvlees proefde. Het was jaren geleden in Seabright, Nova Scotia; mijn moeder leunde over mijn bord en schepte het vol en toen het leeg was vulde ze het weer. Ik herinner me de saus, haar geur van selderij en knoflook en dat ik haar met stukjes brood wegveegde. En nu proef ik het weer. Het vlees van de gedachtenis. Het vlees van geen verandering. Ik breng mijn vork omhoog en eet. Mark Strand. 1934 - 2014 Canada Vertaling H. C. ten Berge Bron: Raster 53 Eetnr. De Bezige Bij 1991 |