Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Ode aan de zeepalingsoep

In de stormachtige
Chileense zee
leeft de rooskleurige
zeepaling
reuzenpaling van
sneeuwvlees.
En in Chileense stoofpotten
langs de kust
wordt vissoep gemaakt,
dik en sappig,
een zegen voor de mens.
Je brengt de zeepaling,
gevild,
naar de keuken
(zijn gevlekte huid glijdt af
als een handschoen,
en stelt de zeevrucht bloot aan de wereld)
naakt glinstert de tedere paling
klaar om onze honger te stillen.
Je neemt nu de knoflook,
liefkoos het kostbare ivoor,
ruik zijn felle geur,
meng dan het fijngehakte knoflook
met ui en tomaat
tot de ui een gouden kleur heeft.
Stoom ondertussen
onze koninklijke garnalen
en als ze mals zijn
en de smaak wordt gevormd
door de dranken uit de oceaan
en het heldere water uit het licht van de ui,
voeg dan de paling toe
zodat hij ondergedompeld wordt in glorie,
zich vermengt met de oliën van de pot
en krimpt en gaart.
Al wat nu nog rest
is het toevoegen van een scheutje room
aan het brouwsel,
een zware roos,
breng de schat dan zachtjes naar de vlam
tot in de vissoep.
De essentie van Chili wordt verwarmd en
op de tafel komen, pas getrouwd,
de smaken van land en zee
die je in dit gerecht de hemel leren kennen.



Pablo Neruda  1904 - 1973
Bron: Gazet van Antwerpen Bijlage 2008
Van Afghanistan tot Zwitserland.
Er stond niet bij van wie de vertaling is, heb dit wel gevraagd
maar geen antwoord gekregen.