Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing

Culinaire links

Culinaire reizen, kooklessen

Contact  

Salle à manger

Je vous appelle Modeste
kleine feesttafel,
met deemoedige Eerbied voor
de eenvoudige maar verfijnde
gerechten der Gerechtigheid.

O machtig, meedogenloos Menu
met meesterlijke Maskeradesoep,
gevulde Schijn met gaar gehakt,
gepocheerde eieren van Eigenliefde,
Hoogheidsheilbot in wettelijke Waanzinsaus,
gekastreerd konijn met Kuiperij,
zwezerikken in Andermans Zweet,
gemarineerde Vredesduif op Venijn,
genadeloze groentenkrans,
ontmantelde Maagd met Machtsmisbruik.

Zet U, Mijne Heren
Wijnen en likeuren van het gevestigde
Huis Verontwaardiging, Hofleverancier.

En bij het nagerecht veranderen de appels
der Vergankelijkheid tot verraderlijke
Vagina's van Verlangen.

De onthutste Genodigden worden dan ook
onverbiddelijk en nauwgezet
tot op het been
door deze exquise gerechten gedegusteerd.

Twintig jaar later trof ik Adriaan Peel in het Hessenhuis
op een poëzienacht te Antwerpen.
     Zijn aura was helder. Hij bekeek me jeugdig.
     De Japanse kerselaars bloeiden.
     In zeeblauwe lucht ontmoette een wolkje een an-
     der wolkje.

Tony Rombouts  1941
Bron: Literair Kookboek. Verhalen en recepten
Samengesteld en uitgegeven door An Dekker, Amsterdam 1991