't Brood, boter, kaas ‘t
Brood, boter, kaas, acht 't daag'liks aas. 't Rund-vleesch
vertrouwd, wel onder 't sout. Rookt ham en
hijs, voôr zomer-spijs. By tijd van
vorst, koôk krap en worst. In 't
voôr-jaar vlam, op kalf, of lam. Naar zuyvel haak,
geur-rijk in smaak. Braad haas,
kappoen, konijn, of hoen. Voor 't leckerst
gaat, ‘t kleynst' wild-gebraad. Tot pronk men
zet, op ‘t laatst, ‘t bancket. De zee ook
geêfd, waarvan men leêfd. Men prijsd elk
aan, versch' abberdaan. De stok-visch
sterkt, een mensch, die werkt. Waar tarbot
blijkt, voôr al prijs strijkt. Griet is
vermaard, en prijzens waard. Nieuw haring
blust, een graag maags lust. Krimp kabeljaauw,
tergd d' eêt-lust raauw. Veêl
bolk niet deêrd; zig schelvis weêrd. By overvloed,
zoetst moôl'naar voed. De scharr' men
zegd, ‘t eêlst' zee-gerecht. In proef en
kleur, gaat zalm vôor steur. Verbuysden
frisch, maakt water-visch. Verscheyde smaak,
wekt veêl vermaak. Men kost
begeêrd, die best verteêrd. Verand'ring
graagd, en elk behaagd. Men moss’len laakt, daar d'oester smaakt. Dirck Doncker :
omstreeks 1600 - 1 april 1682 Klippel
veerskens in den griel geworpen, om by den lezer, voor tijdkorting, 't
bevalligst uyt te vinden. Gouda, Kornelis
Dyvoort, 1680 |