Voorspijs 'Wilt u vast iets drinken? Wenst meneer de kaart voor de entrees? Dit zijn de suggesties van het huis: Iets met magor voor de heren. Laagjes mascarpone, romig, afgewisseld met blauwschimmelkaas. Schapenoor is voor de dames. Opdat ze beter luisteren naar hun man. Ook warm aanbevolen is het schuld-en boetepotje uit St.-Petersburg. Ovenheet. Bevat een soepragout van krab met room en paddestoelen, vlees- bouillon, geraspte kaas en dille. En voor hen die toch iets anders willen hebben wij een kokos-kipsalade van de Everglades in Florida, met zo'n reuzenavocado, pecannootjes, mango en een stronkje verse selderij...' Eerste gangen zat, een ware overvloed aan voorgerechten. Kan je nagaan wat je nog te wachten staat. 'Heeft u al een keuze kunnen maken?' Nerveus geblader. Voorhoofdsparels. Aanzet tot paniek. Dit is geen kaart meer maar een nasjbijbel gevat in soepel leer. Val terug op rauwe ham als het niet anders gaat, maar dan niet met Spaanse zonmeloen die lijdt aan waterzucht en zich misschien wel volzoog uit verdachte bron. Kraak noch smaak zo'n vrucht, heel wat anders dan een hartig woordje, gegarneerd met zilveruitjes en augurken van de firma Kesbeke, inleggerij te Amsterdam. Het is goed raak. Die pinguïn met zijn front en zwaluwstaart maakt je ziek door zijn gedraai, de eetzaal is te groot en toch benauwd. Je zweet, je snakt naar eenvoud - een leeg bord of een plateau met plakjes zalm van na de paai, mager en oneetbaar op een taai matrasje van gewassen mos. Zelfs radijs, iets rauws en roods, of koude soep volstaat, desnoods een spons azijn gestoken aan een staak. 'En wat mag het wezen, dames, heren?' We zijn de klos, de chef wil onherroepelijk iets noteren. Na lang en rijp beraad besluiten wij ijskoud tot Roquefort-soufflés met rood gestoofde perem. Transmontanus pseudoniem van H.C. ten Berge 1948 Uit: Oesters & gestoofde pot. Meulenhoff Amsterdam 2001 |