Wijn Er is wat mee geknoeid! Neem nu Eligius van den Aecker, priester te Boxtel A.D. 1380. Stoot tijdens de H. Mis de geconsacreerde kelk om. De altaardoeken kleuren bloedrood. Hij wast ze in het water van de Dommel maar krijgt de vlekken er niet uit waarmee de transsubstantiatie van wijn in Christus' bloed bewezen is volgens wonderdeskundigen. Neem nu Victor Vroomkoning, dichter te Groesbeek anno 1980. Stoot tijdens een diner een roemer om. Servet en tafellaken kleuren bloedrood. Hij stort 750 gram 'Jozo zuiver keukenzout' uit over de vlekken en wég zijn ze waarmee is aangetoond dat het zout der aarde sterker is dan het sap der wijnrank volgens Bartjens. Ergo: had Eligius zeewater gebruikt, er was geen wonder geschied. Vertrouw op de werking van zout i.p.v. op die van het geloof. Victor Vroomkoning 1938 Uit: druif & droesem gedichten over wijn Uitgeverij Kontrast 2005 |