ZOERVLEESJ ’t Is ging woesj, nit hachee, nit heutkiés of wie ’t og heesj ’t Is typisch ee Limburgs recept, en dat numt me zoervleesj Wèi dat oets oetgevöngen had, dat weet ig nit zoe göt ’t Geet er noe um, wie me zoeget maken möt Me had ‘t duk geperbeerd, mer ’t ging ummer verkierd Deeg me get fout, of had me missjien ‘t toch verlierd Ee kink oet Utrecht zag ins vuur de grap Witste wat ig doë, ig vroag ’t d’r pap Al had diè og get wieniger letterkes gevrèten Doavuur had hèi wal dùkker zoervleesj j gegèten Doa-op koam ee mailtje mit d’r volgende tip: Gank noa d’r sjlechter en vroag angerhoave kilo hoeg-rib Wiér haste nuudig, ing flesj natuuressig oftewel azien Diè ste og nuudig has, vuur ’t bakken van inne knien Beej d'r greuteboer gulste ee paar flinke dieke unnen. Let good op, ee paar urndlige, dus nit van die dunnen Wen hei ’t had, vroag ‘m dan ee piepke bieslook Missjiens haste heem in de kast nog twië sjieven pèiperkook Ee peksjke gow bötter en nit te vergèten inne bus zeem Og get um de saus te bingen, bringste mit noa heem Ing pan mit inne deksel möste dig gèllen Wen ze die nit in vuurroad hant, motste die mar besjtèllen Zoé, noe weet ig nieks mie van boodsjappen te verzinnen Dus kinnen v’r noe pas an ’t eegelike werk goa beginnen Sjnie ’t vleesj in sjtukker ter gruùtte van dieke dobbelsjting Ongeveer dreei centimeter durchsjnit, dus nit te kling Lek ´t vleesj mit de unnensjieven netjes in de pan Och,woarum vertel ig dit,doa witste zelf van alles van Sjut doa op ee veerde water en dreeiveerde essig oet die flesj Missjien zit die nog in dieng boodsjappentesj Kurrelkes peper, bieslook en ee bleìdje laurier makt ´t compleet D´r deksel d´r op, enfin, uverbodig te zagen, doe wits wie dat geet Noadat 't inne daag of twiè gesjtange had - dat kan Kiepste d´r ganse kroam durg ee vergiet oet, in ing pan ´t Is belangriek, ig vertel dig noe ging luugen Noadat ´t is oetgelekt moste ´t vleesj mit inne handdook good druugen Bak noe de bòtter sjun broen, zoe wie zich dat huurt Evver, och nit telang, zoe bietje sjun gekluurd Leg ´t vleesj doa in, pas op dat kin sjpatten Dat sjprikt vanzelf, anges verbrenste ding jatten 't Vuur mot noe op z'n hoegs, dat is echt noedzaak Dat bevordert wen ´t kloar is d´r lekkere sjmaak As ´t vleesj get broen is, zetste ´t vuur get klinger Veul in godsnaam nit in de pan mit diene vinger Loat ´t noe mit d´r dèksel d´r op sudderen, mit af en tow drin te reuren Zal d´r Ad zagen, Wat kan het toch in de keuken heerlijk geuren Mer loaten vier wiér in ´t Limburgs kallen Umdat´t vleesj eegelijk oeteree mot vallen Zoedat me´t gemekkelik aaf kin sjlikken Kin me controleren, durg d´r mit ing forchet in te prikken Vier maken noe de saus, begriepste, dat is wal helder Leg ´t vleesj iers mit inne sjuumlepel op inne telder Mit koakend water, peperkook en twie lepelen zeem weit ´t ee delicates Zoedat me sjtraks kan zagen: dit is pas zoervleesj op zieng best Wenste dinks, die saus is te diek vuur de mieste luu Kiepste geweun wer get kokend water bei de sju As ´t vleesj mit de saus sjun gebongen is, dat weet ig besjlis Dat sjmakt alsof ee ingelke uver die hart had gepis Had me get uuver, dat is gee inkel probleem In de diepvries veult zoervleesj zich good heem Och mit frieten en sjlaat d'rbeei, dat how ig bow vergèten Kin me mit rech zagen, sjmakelik èten Dèè d’r van hult, gèif 'm mayonais, inne flinke klatsj Me had evver og luu, die vingen dat kwatsj Verrassing vuur de richtige lekkerbekken Die magen sjtraks der kètel oet lekken Frans van der Linden, Landgraaf |