Boek Piet Paaltjens                                   Piet Paaltjens  Dichter-dominee  1835 - 1894                             


Beginpagina

Jeugdjaren in Leeuwarden

Studententijd in Leiden

Predikant in Foudgum

Predikant in Den Helder

Predikant in Schiedam

Over Piet Paaltjens

Culinaire citaten

Gedichten over eten en drinken

Culinaire bloemlezing



Contact  
   Koken is makkelijk, maar iets lekkers voorschotelen is weer wat anders.
    Louis Paul Boon

    Het beste eten wordt meestal verknoeid door al die kookkunstjes. Een ei halen ze leeg en vullen ze op met kalkoen,
    en een kalkoen halen ze leeg en vullen ze op met ei.
    Louis Paul Boon

    Mijn vriend, die bewijzen wou dat hij Holland kende, sprak zijn verlangen uit naar een paar bitterballen. Het bleken in vet
    gebakken korstjes, met binnenin peper en pilipili. Lekker! Ik had een nieuwe dubbele genever nodig, om ze door te spoelen.
    Louis Paul Boon

    Melck op wijn dat is fenijn,
    maar wijn op melck
    Is goed voor elck.
    Jacob Cats

    Gedachten gisten als jenever. Je neemt er telkens nog eentje in de hoop dat hij de smaak van de vorige weg zal spoelen.
    Arthur Japin

    Wie niet van vrouwen, wijn en zingen houdt, blijft zijn leven lang een dwaas.
    Maarten Luther

    Hij keek toe hoe ze in de maat en vandaar in de kan volle witte melk schonk, niet de hare.
    James Joyce. Ulysses

    Een goede tafel.
    Eet je goed bij Madame X...? Nou... het zou er mee door kunnen, als de soep net zo warm was als de wijn, de wijn net
    zo oud als de gans en de gans even vet als de vrouw des huizes.
    Onbekend.

    Het is met eten net als met seks: eigenlijk heb je zin in wat anders, maar je doet het met wat je in huis hebt.
    Kees B.Tam


    'Alcohol doodt langzaam. Wat kan het ons schelen. Wij hebben geen haast.'
    Georges Courteline

    Ik ben niet gelovig, daarom drink ik. Je moet ergens houvast aan hebben.
    Tip Marugg

    Iedereen die nadenkt over het leven heeft alcohol nodig.
    Tip Marugg

    Gerard Reve is zonder enige twijfel een van de grootste Nederlandse schrijvers, maar eentje wiens kwaliteiten je een beetje met
    'surströmming' kunt vergelijken, een traditioneel Zweeds gerecht dat uit gefermenteerde, zeg maar beestachtig stinkende,
    haring bestaat: geliefd bij de Zweden, op zijn hoogst gedoogd bij de buren.
    Gerd Busse

    De vaderen hebben onrijpe druiven gegeten, zegt gij, en de tanden van de kinderen zijn er stroef van geworden.
    Ezechiël 18 vers 2

    ' Wijn behoudt de geur van het eerste fust. Evenzo zal een bedorven jeugd altijd een stempel op de mens blijven drukken'.
    Romain Rolland

    Het lijkt wel of alles zich concentreert tussen mijn kauwspier en mijn huig. Als daar maar genoeg langs gaat, is de ziel gerust.
    Adriaan van Dis

    De ui is de truffel van de armen.
    R.J. Courtine

    Gulzigheid is een hoofdzonde. Laten we daarom, mijn broeders, oppassen dat we geen gulzigaards worden, laat ons fijnproevers
    zijn.
    Sint Ignatius van Loyola, stichter van de orde der Jezuïten.

    Als dingen naar zichzelf smaken spreekt men van Cuisine.
    Curnonsky

    Lekkerbekkerij verenigt in zich de schoonheid van het oude Griekenland, de overdaad uit het oude Rome en de
    fijnzinnigheid van Frankrijk.
    Brillat Savarin

    Overdaad schaadt. Chocoladeletters van Sinterklaas duren bij ons tot in het voorjaar.
    Prof. Karel van het Reve

    Gehoord bij Hoppe: 'In Antwerpen moet je tegenover het station gaan eten. Daar kan je proeven met welke zeep
    de kok zijn handen gewassen heeft.
    Rinus Ferdinandusse

    Gehoord in café De Ster: 'Wat zal het zijn meneer?' 'Ach ober, geef maar een jonge. En zet er ook maar een oude naast.
    Ik hou wel van het generatieconflict.'
    Rinus Ferdinandusse


   vorige pagina